HATHA YOGA

Beheersing

Hatha yoga is gericht op beheersing van de geest, maar vooral het lichaam. Deze les bestaat voornamelijk uit Pranayama (ademhalingstechnieken) en statische asana´s (niet-bewegende lichaamshoudingen), waarvan de zonnegroet de meest bekende is. De les wordt afgesloten met een stuk meditatie. 

Ontspanning

Hatha yoga is vooral populair om te gebruiken om stress te verminderen, maar het heeft ook een positief effect op het zenuwstelsel en een versoepeling van het lichaam.

Gezondheid

In het Westen is Hatha yoga vaak gericht op de lichamelijke oefening. Maar naast fysieke aspecten gaat het om de vereniging van lichaam en geest en de algehele gezondheid. 

Betekenis

Het term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Yoga betekent “verenigen”, “beheersen”. De tegenstelling tussen zon en maan, komt in verschillende uitingen terug, zoals: 

  • vrouwelijk / mannelijk
  • beweging / onbeweeglijkheid
  • inademing / uitademing
  • aanspannen / loslaten

Hatha yoga wordt ook wel als de brug gezien tussen de wereld van het materiële en het spirituele en tussen het essentiële en het existentiële bestaan.

Voor wie?

Hatha yoga is nuttig voor iedereen. Het is essentieel om een manier te vinden om lichaam en geest in balans te houden.

Woman doing physical exercise and stretching legs on a mat, foot close up, healthy lifestyle concept

HEB JE EEN VRAAG?